Втори ден опити за избор на председател на Народното събрание предстои пред депутатите

...
Втори ден опити за избор на председател на Народното събрание предстои пред депутатите
Коментари Харесай

Втори ден депутатите опитват да изберат председател

Втори ден опити за избор на ръководител на Народното събрание следва пред депутатите през днешния ден. След повече от 7 часа дебти и четири гласувания, до избор по този начин и не се стигна.

Изборът на ръководител на 48-то Народно заседание, се оказа препъни камък. След четири гласувания и дебатите, които се проточиха повече от 7 часа, резултатът не беше градивен.

 
Диалогичност би трябвало да има. Може да има безпринципни сделки, може да има безпринципна коалиция, такава каквато направихте в предишното Народно заседание.
Даниел Митов, ГЕРБ-СДС
Няма да има безпринципна диалогичност, няма да има покупко-продажби под масата.
Кирил Петков, Продължаваме промяната
Обаче очевидно, самите ние като народни представители, към момента не сме подготвени да чуваме.
Мустафа Карадайъ, ДПС
Допада ли ви, че за следващ път Народно събрание ще събере не народни представители, а болшинство от безразборна евроатлантическа навалица.
Костадин Костадинов, Възраждане
Трябва да дадем отговор, можем ли да се оправим с рецесиите.
Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия
Нека да помислим действително, какво е допустимо и какво не е допустимо.
Стефан Янев, Български напредък

В конкуренцията за председателския пост се състезаваха петима. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, ръководителят на предходния парламент Никола Минчев, Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия, Петър Петров от Възраждане, а Движение за права и свободи предложиха Йордан Цонев. До финалите стигнаха кандидатурите на двете най-големи партии, само че никой от тях не съумя да излезе като любимец.

Четири опита по-късно, резултатът беше същият – избор нямаше, а всяка парламентарна група дърпаше чергата към себе си.

Петър Петров от Възраждане сподели, че няма по какъв начин да поддържат непозната кандидатура.

„ Процедурата ще тече, до момента в който не бъде определен ръководител на националното заседание. В момента това което виждаме е в подтекста на цялата политическа обстановка “, разяснява Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

 
Когато хората си мерят персоналното си его, а не мислят за обществото и не сведат глава, това се получава.
Вежди Рашидов, ГЕРБ – Съюз на демократичните сили

Светлина в тунела се появи в края на пленарния ден. Демократична България излязоха с нетрадиционно предложение, което ГЕРБ-СДС задочно поддържа.

 
На тази база да реализираме единодушие за ротация сред номинациите на двете огромни политически сили. Има подобен модел в Европейския парламент. Как тъкмо, на какъв интервал, е въпрос на техника и на разискване.
Христо Иванов, Демократична България.

По-късно водачът на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Бойко Борисов, съобщи, че на председателски съвет партията му ще изрази поддръжка към това решение, с цел да се отпуши работата на Народното събрание и да се гледат законите.

Днес не престават опитите на депутатите за избор на ръководител – само че с един претендент по-малко. Късно снощи  " Продължаваме промяната " изтеглиха своята номинация Никола Минчев. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР